Centered Riding®

Grondlegster : Sally Swift – USA

Mijn vakbekwaamheid :
• In 2007 geslaagd voor de instructeurs opleiding Level I
• Sinds 2007 zelfstandig instructrice Level I
• Sinds 2013 Level II gecertificeerd
• Sinds 2016 liaison voor BE instructeurs
• Gecombineerd met eigen levensloop & ervaringen met paarden sinds 1979

Basisgedachte:
Houding van de ruiter zodanig optimaliseren dat ruiter en paard als een éénheid - in harmonie, balans en ontspanning - bewegen.

Trainingsvorm:
Als aanvulling op bestaande rijtechnieken, legt Centered Riding® de nadruk op het ontwikkelen van zelf- en lichaamsbewustzijn. De 4 onlosmakelijk verbonden basisbeginselen om dit te bereiken zijn ‘centreren’, ‘ademhaling’, ‘zachte ogen’ en ‘bouwstenen’. Resultaat is een gevoel van ‘geaardheid’ of stabiliteit / balans.

Uitwerking:
Een evenwichtige & correcte houding samen met het aanleren van het geven van correcte hulpen, resulteert in een optimale rijtypische houding van het paard. Om ons probleemloos te kunnen dragen zijn we het onze paarden verplicht hen te helpen om hun gewicht anders te leren verdelen, ongeacht of we nu een buitenrit maken of topsport, ongeacht discipline, ambiëren.

Het aanleren van deze technieken gebeurt enerzijds door oefeningen voor de ruiter op de grond , anderzijds wordt het geleerde daarna toegepast vanop de paardenrug.

Een voorbeeldje:
Als de ruiter bv. ergens vastzit ter hoogte van het bekken, zal het paard zich daar ook vastzetten. Resultaat is dat de combinatie onmogelijk vloeiend kan bewegen en het paard niet kan ondertreden. Op lange termijn kunnen hier medische problemen uit voortvloeien. Centered Riding® biedt de ruiter een waaier aan oefeningen en technieken om een correcte zithouding aan te leren of om een door de tijd ‘ingesleten’ verwrongen houding te corrigeren.

Toegankelijkheid:
Geschikt voor alle disciplines en niveaus
Aanleren correcte zithouding beginnende ruiters
Zitcorrectie voor beleerde ruiters

Meer info:
www.centeredriding.org (internationaal)
www.centeredridingbelgium.weebly.com (Belgisch gecertificeerde instructeurs)